Kutyapisi foltok vagy szépen ápolt fű?! A szomszéd gyepe mindig zöldebb…

“Kutyapisi témaban szeretnék segítséget kérni. Néhány hete telepítettünk gyepet. Mostanra tele van kiégett foltokkal és sajnos azt figyeltük meg, hogy a vizslánk lesz a ludas. A szomszédnak is vannak kutyái, nála azonban nem jelentkeznek ilyen foltok. Mi lehet az oka ennek? Hogyan tudom a foltos területet kijavítani?”

A kedves vásárlónk szereti a kutyáját. Joggal idegesítik őt azonban azok a kisárgult foltok, amelyeket a szép zöld pázsiton okozott.

 

Mi a megoldás abban az esetben, ha nem pelenkában szeretnéd a kuudvarra kiengedni? Hogyan lehet megakadályozni, hogy a kutya vizelete károsítsa a füvet? Hogyan lehet javítani a kutyavizelet okozta foltokat a pázsiteden?

Miért pusztítja ki a kutyapisi a frissen vetett gyepet?

A kutya vizelete sok esetben sárga / barna kipusztult foltokat hagyhat a pázsitodon. Az az oka ennek, hogy a kutya vizelete sok nitrogént tartalmaz. Mondhatnánk persze, hogy a nitrogén jó a pázsitnak. Ez így is van, csak nem ilyen erős koncentrációban.

Hogyan lehet megakadályozni, hogy a kutya vizelete károsítsa a füvet?

A legkézenfekbőbb, hogy tanítsd meg a kutyádat, hogy ugyanarra a helyre végezze a dolgát az udvaron. Megéri a belefektetett idő, hogy megtanítsd a kutyádat olyan alapvető dolgokra, hogy például leüljön, szólításra hozzád menjen vagy éppen ugyanott végezze el a dolgát. Legyél bizakodó! Ennél jóval komplexebb feladatokra is meg lehet tanítani négylábú kedvenceinket. Készíts egy kavics- vagy fakéreg leszórt területet, és tanítsd meg a kutyádat, hogy ott végezze el dolgát a fű helyett.

Ha már megtörtént a baj – öntözd meg minél gyorsabban a kutyavizelet foltokat

Ha észreveszed, hogy odavizelt a kutya, húzd oda gyorsa a slagot, vagy indíts rá rövid időre az okostelefonodról arra a zónára az öntözést, ahol a baleset történt. A víz segíteni fog hígítani ezt a koncentrált vizeletet.

Mit tegyél, ha későn eszméltél? Hogyan javítsd ki a kutyavizelet foltokat?

  1. Gereblyézd ki kiégett füvet. A fűmagok a legjobban akkor csíráznak és engednek gyökeret, ha közvetlenül érintkeznek a tápanyagban gazdag talajjal.
  2. Jól öntözd meg a talajt, hogy felhígítsd benne a vizeletet. Lazítsd meg kicsit a földet, hogy megfelelően laza talajba ültethesd a fűmagot.
  3. Szórd szét a fűmagokat a meglazított talajon. Szórj rá egy kis földet.
  4. Szórj rá új fű indulását támogató trágyát
  5. Amikor a fű új, gyakrabban és kisebb mennyiségben kell öntözni. Öntözd a friss pázsitot napi két-három alkalommal 15-20 percig.
  6. Tartsd távol a kutyusodta az újonnan vetett gyeptől, hogy legyen ideje kicsírázni. Az új fűmagoknak időre van szükségük, hogy megerősödjenek és egészséges gyökereket fejlesszenek ki.

Mi a helyzet a szomszéddal? Miért maradt szép zöld az ő gyepe?

A szomszédnál jó eséllyel amiatt nem lett probléma ugyanabből, mivel a frissen vetett, a túl száraz vagy gyenge pázsitok különösen érzékenyek a kutyavizelet káros hatására. Amenyiben jó, erős fű van a szomszédban, akkor ezek a foltok már nem alakulnak ki.

Bízunk benne, hogy a javítás után vásárlónk kertjében is a felhőtlen játékról szól a kutyával töltött idő a gyep foltozgatása helyett.