Hogyan javítsd ősszel a gyepen lévő sérüléseket?

Nyár végére az intenzív használatnak köszönhetően számos sérülés, folt alakul ki a szépen ápolt gyepen. Hol fordulnak elő ilyen sérülések? Ahol a kutyák azonos nyomvonalon kijárják a füvet, a gyerek játszótere mellett, ahol gyakran ugyanazon a nyomvonalon sétálunk stb. Összefoglaljuk most röviden, hogy hogyan tudjuk ezeket a sérüléseket javítani?

MIT FOGSZ MEGTANULNI EBBŐL A CIKKBŐL? 

Ebből a cikkből gyakorlatiasan, 3 perc alatt elsajátíthatod, hogy hogyan javítsd ki a kitaposott fűfoltokat azzal a profizmussal, hogy pár hét után újra szép legyen a gyeped!

ELŐKÉSZÜLETEK

Milyen eszközök szükségesek a javításhoz?

  • gereblye (vagy csillagkapa)
  • folyami homok
  • fűmag
  • keverő vödör
  • lapát
  • locsolókanna / slag

Megfelelő keverék elkészítése

A közhiedelemmel ellentétben a foltok javítását nem célszerű virágfölddel elvégezni, mivel nagyon megtartja a vizet, illetve nem tud szépen leperegni a szálak közé. A top kertészek által alkalmazott trükk egyszerű: adjatok egy lapát homokhoz másfél marék fűmagot. Keverjétek el jó alaposan, hogy ne egy helyen maradjanak a fűmagok. A száraz homok amiatt megfelelő, mert szépen lepereg a fűszálak tövébe.

Vizezni vagy sem?

Nem kötelező, de bizonyos esetekben rakhatunk a keverékhez egy kis vizet. Ezzel a keverék jobban kezelhető, illetve abban is segítségünkre van, hogy segíti elindítani a fűmagok csirázását.

Tipp: Tárold ehhez pár napig meleg helyen már bekevert állapotban a keveréket.

Ez különösen akkor fontos, ha gyors eredményre van szükség az adott területen. Ez a lépés elengedhetetlen olyan esetben, mint például egy labdarugó pálya, ahol az intenzív használatnak köszönhetően sérülést okoznak a fű felületében, illetve nincs idő megvárni azt, hogy hetekig ne lépjen rá valaki a gyepre. De természetesen otthon is alkalmazhatod ezt a jól bevált technikát, ha időt akarsz nyerni.

Hogyan végezd el a javítást?

A homok és a fűmag keverékét hintsd rá egyszerűen a kisebb-nagyobb foltokra.

Tipp: Ügyelj arra, hogy ne alakítsál ki dimbes-dombos felületet.

Oszlasd el finoman a kezeddel vagy egy gereblye, vagy csillagkapa segítségével (ez segít a meglévő földdel is összekeverni) a folt területén úgy, hogy minél inkább a fű tövéhez jusson.

 

Miért érdemes ezt alkalmazni?

Ezt a módszert alkalmazva:

  • a még épen maradt fű is életben marad
  • jó laza lesz a felszín
  • az előcsíráztatásnak köszönhetően lerövidül az időszak, amíg megindul a fű
  • megfelelő mélységbe, védettségbe kerülnek a fűmagok
  • nem lesz túlságosan nagy a talaj vízmegtartó képessége, ami így ősszel az intenzívebb esőzések mellett már kritikus

Öntözés

Ügyeljen az elkövetkező hetekben arra, hogy ne száradjon ki az új fű vetésnek megfelelően öntözni is kell.

Tipp: A munka során válasszon (lehetőleg fajtaazonos) prémium fűmagot, mert jobb a csírázása, nem tartalmaz gyomnövény magokat. Tapasztalataink szerint ráadásul a kedzeti magasabb ár ellenére gazdaságosabban jön így ki, mintha első alkalommal valami büdzsé terméket választott volna és a jövőben újra és újra javíítgatja.