Elnézést a névtelenségért, de a feleségem is tagja a csoportnak

férj zöldségekkel a kezében

Ahol tudunk igyekszünk segíteni. Ezúttal egy férjnek, aki a “Kertépítés előtt állók és Kertépítők csoportja”-ban kért segítséget: “Sziasztok! Ellnézést a névtelenségért de a feleségem is tagja a csoportnak 🤣🤭. Na szóval ma amikor ma hazaértem a munkából akkor vettem észre, hogy a csepegtető csővünket elrágta valami, vagy olyan mintha ásóval elvágták volna🤔🤷 🤣. Szerintetek mi történhetet vele? 🤣🤣🤣Cikkünk most neki és sorstársainak szól. 

A csepegtető öntözés egy gyakori, víztakarékos öntözési módszer. Telepítés után a csövek különböző behatások miatt megsérülhetnek (nem kell egyből rosszra gondolni, hogy mondjuk a párunk ásóval elvágta, hiszen lehet, hogy például a kutya elrágta, túl nagy volt a nyomás, a víz szennyeződései eltömítették, vagy az üregi emberek megtámadták). Nincs szükség különösebb szakértelemre ahhoz, hogy ilyenkor kisebb javításokat pillanatok alatt elvégezzünk.

Milyen alkatrészeket tartson tartalékban, ha csepegtető öntözése van

Vészhelyzet esetére jó ötlet az olcsó alkatrészekből néhányat tarataléban tartani a garázsban. Készítettünk egy listát, hogy milyen alaktrészekből érdemes egy-két darabot betáraznunk.

Pár méter csepegtető cső
Több gyártó is van, azonban ezek jellemzően kompatibilisek egymással. Jellemzően 16-os, 20-as csepegtető csövet szoktak alkalmazni. Éppen az ilyen esetekre nem csak teljes tekercsben árulunk csepegtető csövet, hanem kisebb darabokban is lehet vásárolni, hogy ne kelljen feleslegesen pénzt költeni.

Vízálló ragasztó szalag
Ez jellemzően nem része egy csepegtető öntöző készletnek, de kisebb sérülések, hajszálrepedések esetén néha elegendő lehet ez is a probléma gyors megoldásához.

LPE csatlakozók
A csövek sérülése esetén érdemes otthon tartani néhány darab ún. LPE egyenes toldót, LPE könyök idomot, illetve LPE T-idomot. Ezekkel pillanatok alatt javítani tudjuk a sérüléseket.

Hogyan javítsd meg pillanatok alatt a sérülést a csepegtető csövön?

A sérülés függvényében elképzelhető, hogy ki kell vágni a csepegtető csőből egy rövid részt. Csatlakoztassa egymáshoz a cső két végét LPE egyenes csatlakozóval. Amennyiben hosszabb csődarabot kellett kivágni, 2 ilyen idomra lesz szüksége.

A nyomás-szabályozó és szűrő fontossága

A régi csepegtető öntöző rendszerek nem minden esetben rendelkeznek szűrővel, illetve nyomás-szabályozóval. A háztartási víznyomás akár 6 Bar is lehete, a csepegtető öntöző rendszerek azonban 2-3 Bar nyomáson működnek megfelelően. Nyomásszabályozó nélkül a csepegtető gombák mellett szivároghat a víz, szélsőséges esetben rongálódhatnak a csövek.

A másik nélkülözhetetlen elem egy szűrő, amely kiszűri a homokot és más mechanikai szennyeződéseket.

Jó munkát, vidám, közös kertészkedést kívánunk minden házaspárnak!

 

Ne feledje! Egy munaknapon belül kiszállítjuk Önnek az LPE egyenes toldót és a csepegtető öntözőrendszer javításához szükséges alkatrészeket!