Harc a patkányok ellen – ismerd meg az ellenséget patkányirtás előtt

A patkányok által okozott károk

A patkányok több szempontból kockázatot jelentenek a magántulajdonban levő házak, lakások, illetve az éttermek, mezőgazdasági telephelyek, egyéb vállalkozások számára. Az egészségügyi kockázatok között tarthatjuk számon, hogy számos olyan kórokozót hordozhatnak és terjeszthetnek, amelyek nyálukban, bundájukon, ürülékükben, vizeletükben találhatók. Emiatt hívjuk fel tudatosan a gyermekink figyelmét, ha közterületen patkány etető dobozt látunk. Jelentős károkat okozhatnak azzal is, hogy nagy mennyiségű takarmányt és élelmiszert szennyezhetnek be, rágásukkal elektromos berendezéseket, bútorokat károsíthatnak, szélsőséges esetekben a fészkeik ásásával épületeket, gátakat, csatornahálózatokat veszélyeztethetnek.

A legelterjedtebb patkány fajok Magyarországon

Magyarországon a leginkább elterjedt a vándorpatkány (Rattus norvegicus), de ritkábban találkozhatunk a házi patkánnyal (Rattus rattus) is. A hatékony patkányirtáshoz érdemes megismerni a legfontosabb jellemzőiket.

A patkányok legfontosabb jellemzői, amelyek segíthetnek téged az elfogásukban

A patkányok általában fürgén mozognak, jól másznak. Kiemelkedően fejlett a szaglásuk. Fészkeik leggyakrabban a föld alatt találhatók, járatrendszerrel körülvéve, amelynek több bejárata van. Ezt a biztonságos helyet főként táplálék keresése érdekében hagyják el éjjel. A táplálékkeresés alkalmával akár több száz métert is megtehetnek. A természetben élve a patkányok mindenevők, az ember által fogyasztott élelmiszerek és a haszonállatok takarmánya is megfelelő táplálékforrás számukra.

Honnan tudod, hogy valóban patkány van a telkeden? Mit tegyél ilyenkor?

Számos jelet érdemes tudatosan figyelned megelőzés, illetve rágcsálóirtás során. Az élő patkány direkt észlelése esetén nincs min gondolkodni, azonnal neki kell kezdeni az ingatlan tulajdonosaként azok irtásának, illetve kiemelten fontos, hogy eközben milyen higiéniai intézkedéseket tegyünk.

Ha még nem láttunk patkány, az alábbi listát érdemes szem előtt tartani. Érdemes figyelnünk a rágásuk, mozgolódásuk hangjára, illetve a fészekben lévő fiatal egyedek cincogására. Ez segíthet abban, hogy azonosítsuk, hogy merre járnak leggyakrabban és érdemes oda telepíteni a csapdákat.

Rágásnyomokat tapasztalhat az élelmiszerek csomagolásán. Ezzel sajnos rengeteg élelmiszert és nagy mennyiségű gabonát tudnak beszennyezni a patkányok. Higiéniai szempontból fontos, hogy az élelmiszerrel érintkező felületeket valamilyen  általános tisztítószerrel alaposan fertőtlenítsük. Mind a felületek takarításakor, mind a fészek megszüntetésekor, mind a tetemek ártalmatlanításakor viseljen kesztyűt, ne lépjen direkt kapcsolatba ezekkel.

Szintén a patkányok jelenlétére utalhat a vizeletük szaga, az ürüléknyomok (hosszúkás, szürkésfekete vagy sötétbarna színű, kb. 2 cm hosszúságú). Az ürülék takarításkor a szálló por mellett érdemes maszkot is viselni. Amennyiben ürüléket, vagy a rágcsálóirtószer következtében elhullott patkányt talál, akkor azt gumikesztyűben helyezze bele egy zacskóba és dobja a kommunális hulladékba.

Nem csak magunk miatt, hanem szeretett háziállataink miatt is fontos, hogy a fentieket időben, gyorsan és hatékonyan elvégezzük.

Hogyan előzheted meg a patkányok megjelenését a telkeden? Mi az első feladat, mielőtt rágcsálót irtanál?

A patkányok számára azok a telkek a leginkább csábítóak, amelyek búvóhelyet és táplálékot biztosítanak számukra, ezzel elősegítve letelepedésüket és zavartalan szaporodásukat. Sajnos egy invázió után már résen kell majd lenned, hiszen a probléma újra meg újra előfordulhat, ha változatlanul kedvezőek számukra a feltételek. A legdühítőbb persze az, ha valahol a szomszédodban nem gondoskodtak arról, hogy rend legyen és ennek a levét iszod te is.

Az első és legfontosabb, hogy a telek és az ingatlan rendben tartása kulcsfontosságú a probléma megelőzése és a rágcsálók visszaszorítása szempontjából. Egy korábbi vásárlónkat éppen emiatt beszéltünk le arról, hogy bármit is vásároljon nálunk, amíg egy gabonával teli kamráról hiányzott az ablak. Persze értjük, hogy nincs minden esetben pénz arra, hogy ilyen javításokat elvégezzen az ember, de sajnos nem is számíthat hosszú távú sikerre ezesetben. Arra mindenképpen törekedni kell, hogy ilyen esetben is a saját kétkezi munkánkkal tegyünk meg legtöbbet abból a célból, hogy rendezett legyen a telkünk.

A szabadon hagyott hulladék, takarmány vagy rosszul kivitelezett komposzt igencsak csábító lehet ezeknek a kártevőknek. Fontos, hogy ezek zártan legyenek tárolva , hogy a kártevők ne férhessenek hozzájuk. A háztartási hulladékot tárolja zárt helyen, a komposztáláshoz zárt komposztálót válasszon és ne dobjon rá semmiképpen sem ételmaradékot. A háziállatok etetése után pedig ne maradjanak maradékok szétszórva.

Az épületekbe való rágcsálók bejutásának megelőzése érdekében pótolja az épületszerkezetek hiányosságait. Nagyobb probléma esetén ehhez kőműves segítségét kell igénybe venni, de nagyon sok esetben (pl.: csövek melletti apró rések esetén) megoldást jelent az acélgyapot. Ellenőrizze az épület falait, padlóját és pincéjét, és javítsa ki az esetleges réseket vagy repedéseket. A kisebb állatok bejutásához már elegendő az is, ha egy olyan rést talál, amin egy vastagabb ceruza átfér.

A felhalmozott lomok ideális búvóhelyet nyújthatnak a patkányoknak. emiatt ügyeljen rá, hogy ezeket is rendezze az udvarán és melléképületeiben.

Tehát az első és legfontosabb, miközben belefogsz a rágcsálóirtásba, hogy rendezed a telked. Megszünteted a patkányok számára kedvező környezetet: a búvóhelyeket és a hozzáférést az élelmiszerhez.

Milyen patkányirtási, megelőzési módszert javaslunk?

A patkányok irtása kapcsán évszázadok óta bevált csapdák és a 20. században elterjedt kártevőirtó szerek vannak.

A fenti kérdésre a választ az árnyalja leginkább, hogy az utóbbi években két fontos trend is megjelent a kártevőirtás területén:

  • Az egyik, hogy részben szigorodó törvényi szabályozás miatt bizonyos korábban kártevőnek tartott állatok védettnek minősülnek (pl.: vakond), bizonyos szerek (jogosan) betiltásra kerülnek. Egyre többen tudatosak atekintetben, hogy egyrészt nem szeretnék az állat pusztulását, illetve nem kívánnak a környezetükben méreganyagokat használni.
  • illetve ismerjük el, hogy korán sem olyan körülmények között kell élnünk a 21. században, mint az előző generációknak. Kevésbé vagyunk hozzászokva a patkányok jelenlétéhez. Emiatt sokan olyan mértékben undorodnak ezektől az állatoktól, hogy riasztó készülékeket szeretnének inkább a fenti megoldások helyett alkalmazni. Nem akarnak gumikesztyűvel sem a tetemekkel bajlódni.

Tehát, hogy mit ajánlunk, sokban függ attól, hogy ki keres megoldást, ő mit preferál és milyen környezetben szeretné ezt használni (pl.: van-e háziállat). Ha valaki minden egyes patkány életet védeni akar, mi azt tiszteletben tartjuk. Ha pedig az éves munkája a tét egy gabonatárolóban és azonnali megoldást akar a patkámyok élete árán is, azt is tiszteletben tartjuk.

Általánosságban, amit a hatékonyságról mi el tudunk mondani:

Javaslat 1 – acélgyapot, az első védelmi vonal

Ezt már korábban kiemeltük, de újra hangyúlyozni szeretnénk, hogy az első és legfontosabb, hogy szüntessük meg a lehetőségét, hogy a kártevők bejussanak a lakásba, épületbe. Ennek egy kevésbé ismert, de igazán hiánypótló eszköze az acélgyapot.

Javaslat 2 – Egy több évszázados módszer a rágcsáló irtásban: a csapdák

Elsőként a csapdáka szeretnénk említeni. Ebből számos különböző verzió van a különböző preferenciájú vásárlóknak. Vannak:

  • élve fogó csapdák, amelyek után biztosítani kell az állatok természetbe való visszajuttatását. Nem kellő gyakoriságú ellenőrzés esetén azonban a kártevők ezekben is elpusztulnak a stressztől, a víz hiányától,
  • azonnali elpusztítást végző mechanikus csapdákat. Egerek esetében ezek gyors és gazdaságos megoldást jelentenek, kifejezetten hatékonyak, különösen kis egyedszám esetén. Patkányok ellen is alkalmazhatóak mechanikus csapdák, bár azok óvatos természete miatt lassabban merészkednek a közelébe.
  • a ragasztós csapdák szintén hatékonyak. Leginkább amiatt éri ezeket kritika, hogy szenvedéssel jár a rágcsálók számára.
  • elektromos csapdák: ezek egy áramütés segítségével gyorsan végeznek a kártevővel.

Az összes csapda esetén fontos, hogy rögzítsen rajta / benne olyan csalógatóanyagot, amely vonzó az állat számára. Ez lehet ez lehet házi készítésű, mint a kolbász, csokoládé, sajt, illetve lehet az általunk is értékesített csalogatóanyagok, külön csapdákhoz kapható kiegészítő csalik.

 “Mit tegyek, ha kitettem a csapdát és mégsem fogott semmit?”

Fontos, hogy a csapdát a rágcsáló vonulási útvonala közelébe helyezzük, és legalább naponta egyszer ellenőrizzük. Ha az egér nem lép a csapdába egy nap alatt, érdemes áthelyezni néhány méterrel. A patkányok esetében lehet, hogy több időbe telik, mire a csapdát felfedezik és hozzányúlnak.

Javaslat 3 – irtószerek

Az irtószerek, vagyis a mérgezett csalétkeknek jól kialakult gyakorlata van, általában véralvadásgátló hatóanyagokat tartalmaznak, melyek fogyasztásukat követően 3-5 nappal fejtik ki hatásukat. Magyarán bármennyire is a pokolba kívánod a kis rágcsálókat, két nap után ne számíts arra, hogy megszűnik a probléma. Fontos, hogy szigorúan be kell tartani a használati utasításban foglaltakat. Az irtószerek nemcsak a rágcsálók, hanem az emberek és állatok számára is veszélyesek lehetnek. Minden esetben kesztyűben olvassuk el a felhasználási útmutatót és aszerint járjunk el. Általánosságban el tudjuk mondani, hogy az érintésükhöz használjunk kesztyűt és helyezzük ezeket zárható etető bokszokba (csalidoboz).

Javaslat 4 – elektromos riasztók (ultrahangos, elektromágneses, hangot adó stb)

Kiemelten keresettek ezek azon vásárlók körében, akik megelőzési céllal, vagy kis fertőzöttség  esetén alkalmazzák. Egyik oldalról kritika éri ezeket, de vásárlóink visszajelzése alapján rövid távon érdemes lehet ezeket alkalmazni. Mivel sokan érdeklődnek és hisznek ebben a megoldásban, így mi is tartjuk ezeket kínálatunkban. Tanácsként azt tudjuk elmondani, hogy érdemes lehet olyat választani, amely több technológiát ötvöz (pl.: ultrahangos és elektromágneses is egyben), vagy ami zajt imitál, vibráló fényt használ. Ezek arra az elvre építenek, hogy megzavarja az állatok viselkedését. Éppen emiatt javasoljuk ezeket is más módszerekkel kombinálni, hogy az aktívabb mozgásuk közben például egy csapdával elkapjuk őket.

Javaslat 5 – hívjon szakembert

Amennyiben egy hónap próbálkozás után sem ért el eredményt, javasoljuk hogy keressen fel egy szakembert.