5 megoldás, ha a galamb összekoszolja az erkélyed

Az erkélyek, tetők, teraszok ideális helyet biztosítanak a galambok számára, ahol megpihenhetnek, fészket rakhatnak. Magasan vannak, ami jó rálátást biztosít a környékre számukra, így biztonságban érezhetik magukat a különböző veszélyekkel szemben. Ráadásul az erkély korlátja tökéletes hely a pihenőhöz. Amint a galambok biztonságban érzik magukat a környéken és megfelelő táplálék is rendelkezésükre áll, akkor számíthatsz rá, hogy elkezdenek arrafelé fészkelni. Amenyiben meg szeretnél szabadulni tőlük, akkor valamilyen riasztási módszert kell keresned. Lássuk, hogy hogyan tessékelheted ki a galambokat az erkélyedről?

Miért fészkelnek a galambok az erkélyeden?

Számos ok lehet, amiért a galambok az erkélyedet választják pihenésre, fészkélésre:

  • Egyrészt az étel nagy vonzerővel bír számukra. Ha bőséges a táplálékforrás, akkor folyamatosan visszatérnek. Lehet, hogy te nem is eteted a galambokat, lehet, hogy valaki a közeli parkban minden nap ellátja őket valami csemegével.
  • Másrészt a galambok is olyan biztonságos területeket keresnek, amelyek védelmet nyújtanak a zord időjárási viszonyok ellen. Nem szeretnek kitenni magukat a szélnek és az esőnek, az erkélyed pedig menedéket nyújthat ezek ellen.

Ha az adott terület mindkettőt ötvözi, tökéletes otthona lehet egy galambnak.

Hogyan szabadulj meg a galamboktól az erkélyeden

Az alábbiakban bemutatjuk, hogy milyen elterjedt módszerek vannak a madarak elleni védekezésben. Bármelyiket is választod ezek közül, érdemes megfontolni, hogy kombináld ezeket más riasztó, távoltartó technikákkal. Illetve törekejd arra, hogy a szomszédokkal beszélgetve, vagy egy lakossági fórumon vesd fel a szomszédoknak, hogy hogyan kezeljétek ezt a kérdést. Ha egyetértés van köztetek, akkor érdemes lehet felhagyni például a galambok etetésével. Illetve egészen másképpen kell megközelíteni a kérdést, ha csak egy lakást kell megvédeni, vagy mondjuk közös képviselőként egy egész közösség számára keresel megoldást. De ne is szaporítsuk tovább a szót, lássuk az elterjedt módszereket!

Élethű madár imitációk

Az élethű madár imitációk közül igen népszerűek a sólymok és a baglyok, amelyek látványukkal riasztják el a galambokat. Aktiválják a galamb veszélyérzetét, megijeszti őket. Előnyük, hogy ezek igen egyszerűen telepíthetők házilag. Érdemes lehet rendszeresen mozgatni a madár másolatokat, hiszen megszokhatják a másolatot ugyanazon a helyen és megtanulják, hogy nincsenek veszélyben.

Madárhálók

A galamboktól kizárásának egyik leghatékonyabb módja egy madárháló rendszer telepítése. A galambháló akadályként szolgál, megakadályozza a madarakat az adott területre való bejutásban. Az erkélyen alkalmazott galambhálók költséghatékonyak és garantáltan távol tartják a galambokat az erkélyedről.

Galambtüskék

A galambtüskék szintén nagyon hatékony megoldást jelentenek. Ezeknek a telepítése sem bonyolult, csak a tüskék korlátokra és párkányokra rögzítéséről kell gondoskodni ragasztóval. A tüskék remekül működnek abban az esetben, ha például egy párkányra való leszállásban szeretnénk megkadályozni a madarakat, hiszen a tüskék hegyes végén képtelenek landolni. A tüskék különböző alakúak és anyagokból készülnek – rozsdamentes acélból vagy műanyagból, tompa vagy hegyes végűek, így választhatsz az igényeid szerint. A fémből készültek esetbében előny, hogy tartósabbak, a műanyag tüskék pedig szinte láthatatlanok, így vizuálisan kellemesebb lesz az adott tetőszakasz.

Fényvisszaverők

Egy fényforrás, legyen az közvetlen vagy visszaverő szintén hatékony riasztási technika a galambok ellen. A madarakat elbizonytalanítja a közvetlen vagy visszavert fény. Így egy madárriasztó szélforgó, vagy spirál is hatékony lehet a galambok elriasztásában.

Elektromos / ultrahangos eszközök, madárhang imitációk

Az elektromos madárriasztók szintén hatékony megoldást kínálnak a galambok távoltartásában. Ezek a rendszerek működhetnek időzítetten vagy a madarak mozgását érzékelve bocsájtanak ki hangot azok elijesztésére. Az ultrahangos rendszerek széles körben alkalmazhatók anélkül például kertekben, gyümölcsösökben, mezőgazdasági területeken, ahol nem zavarják a hanggal az embereket. A nagyon hangos riasztókat emiatt például egy társasházban erkélyen például nem javasoljuk, hiszen ez sok esetben zavarja a szomszédokat. Az erkélyeken érdemes lehet kisebb területre érvényes, állítható hangerősségű riasztót választani és azt az éjszaka folyamán kikapcsolni.

Bízunk benne, hogy a fentiek segítettek Önnek kiválasztani a megfelelő madárriasztási módot. Végül szeretnénk Önöket is megértésre buzdítani azon lakótársaikkal szemben, akik madárbarát házat szeretnének kialakítani, mert bizony ilyenek is vannak. Erről egy későbbi cikkünkban írunk majd.