Hogyan old meg a rágcsáló (patkány, egér) problémát humánusan?

A vásárlóink egyik felének kiemelten fontos, hogy a leghumánusabb megoldást találják meg abban a helyzetben, amikor rágcsálók költöznek az otthonukba. Míg a patkányokat és az egereket sokan gusztustalan kártevőkenk tartják, addig mások szerint egyedi lények, akik széles skálán képesek érzelmeket átélni.

Ekeről a kis rágcsálókról valóban el lehet mondani, hogy rendkívül intelligensek, amelyek kiválóan képesek tanulni, alkalmazkodni, kiváló memóriával rendelkeznek. Az emberekhez hasonlóan az egerek és patkányok is társas állatok. Ragaszkodnak egymáshoz, családban élnek, élvezik a játékot és együtt alszanak összegömbölyödve.

Milyen megoldásokkal szemben kiritikusok a humánus megoldást kereső vásárlók?

Megítélésük szerint a ragasztócsapdák és méreganyagok rendkívül kegyetlenek, hiszen az állatok hosszabban szenvednek. A méreganyagok kockázatot jelentenek azokra az állatokra is, amelyek érintkeznek a mérgezett patkányok testével. Bár meg kell jegyeznünk, hogy a már elhullott állatot jó eséllyel nem eszi meg egyik ragadozó sem óvatosságból, de hosszabb hatású szerek esetén ennek valóban lehet kockázata.
A ragasztócsapdák esetén szintén azt emelik ki, hogy feleslegesen hosszú ideig szenvednek alklamazásuk esetén az állatok.

Illetve felhívják a figyelmet arra, hogy a kártevő halálával végződő módszerek esetén, a táplálékellátás hirtelen növekedése felgyorsítja a túlélők és az újonnan érkezők szaporodását, így összességében nem oldottuk meg a problémát.

Milyen rágcsáló távoltartó megoldást támogatnak? 

A megítélésük szerint az igazán eredményes rágcsálóirtó megoldások a kártevő riasztókra és lakásokból, kamrákból való kiszorításra összpontosítanak. Hiszen a rágcsálókat olyan területeket vonzanak, ahol van számukra elegendő élelem és megfelelő menedék mind beltéren, mind kültéren.

Javaslatuk szerint szüntessük meg számukra az élelemhez való hozzáférést. Ennek érdekében:

  • a lakásban maradjanak tiszták a pultfelületek, padlók és szekrények,
    ne legyen lehullott morzsa,
  • a száraz élelmiszert, állateledelt rágcsaálló tartályokban tároljuk
  • tartsd jól elzárve a szemetet,
  • szedjétek fel az állatok ételeit éjszaka

Szorítsuk vissza a számukra megfelelő rejtőhelyeket

  • vágjuk vissza a füvet és a növényzetet
  • tároljuk távol a kültéri bútorokat, grillt és kerti bútorokat, valamint a faanyagot az épületektől
  • találjuk meg, hogy az állatok hol jönnek be és jelenleg hol tartózkodnak. Keressük meg a bejáratokat, lyukakat, repedéseket a csövek és az ajtók körül, stb.
  • az ürüléknyomok, megrágott tárgyak, élelmiszerek is segíthetnek meghatározni azokat a helyeket, ahol a rágcsálók rendszeresen tartózkodnak.

Amit a megelőzés szempontjából javasolnak:

  • Riaszd el a rágcsálókat mentaolajjal átitatott rongyokkal (az állatok nem fogják szeretni az illatot, és távozni fognak
  • legyen zaj abban a környezetben. Bár átmenetileg megfelelő egy bekapcsolt rádió is, de kétségtelen, hogy ez azért nem jó megoldás a nap 24 órájában. Ilyen esetben megfelelő választás lehet a járkálás rezgését szimuláló riasztók.
  • az elektromos riasztók közül kiemelten ajánlottak azok, amelyek valmilyen sztroboszkóp fényt bocsájtanak ki (természetesen lakótérben ez sem ideális választás)
  • keresd meg azokat a helyeket, ahol az egerek bejuthatnak és zárd le a bejáratokat acélgyapjúval

Fogd be élve az egereket és patkányokat

Miután az épületet rágcsálóbiztossá tetted, javaslatuk szerint használj élvefogó csapdákat és engedd őket szabadon valahol a közelben. Az élvefogó csapdák abban az esetben humánusak csak, ha gyakran ellenőrzik őket, hiszen az egerek és patkányok néhány órán belül elpusztulnak a stresszből adódó zavarokban, a kiszáradástól.

Hogyan használd az élvefogó csapdákat? 

  • Helyezz például egy kis mogyoróvajat a csapda hátulján lévő kioldó mechanizmus alá vagy helyezd a csalit egy kis fa blokkra a csapda hátsó részébe.
  • A csalianyagot amiatt kell a csapda hátsó részébe kell helyezni, hogy az állat fara ne szoruljon be a csapda ajtajába, mely eltörheti azt.
  • Helyezd el a csapdákat a fal mentén olyan helyeken, ahol a rágcsálókat láttad (például ahol ürüléküket láttad).

Hogyan juttasd vissza a rágcsálókat a termékszetbe?

A befogott egereket és patkányokat megnyugtathatod, ha törölközőt helyezel a csapda tetejére. Majd engedd őket el a szabadban.

Ha néhány napon belül továbbra is rágcsálókat találsz az épületben az élvefogás után, akkor:

  • győződj meg róla, hogy minden bejárat le van zárva
  • állítsd vissza a csapdákat, és folytasd a csalogatást
  • ha a csapdákat két hétig érintetlenek maradnak, és nincsenek további rágcsálókra utaló jelek (például ürülék), az már biztató jel atekintetben, hogy az adott területet sikeresen rágcsálóbiztossá tetted.