Hogyan működnek az ultrahangos kártevő riasztók?

A Weitech elektronikus kártevőriasztóiban a gyártó két különböző technológiát alkalmaz a különböző állatok és rovarok távol tartására: az egyik az ultrahang, a másik pedig nagy intenzitású rezgések.

Mit fogsz ebből a cikkből megtanulni? 

  • Hogyan működnek az ultrahangos kártevő riasztók
  • Milyen érvek szólnak mellette, illetve ellene? 
  • Mik a gyakori hibák, amit az ultrahangos riasztók kihelyezésekor el lehet követni?
  • Hogyan javítsd ki a leggyakoribb hibákat?

Ultrahangos kártevő riasztók – pro és kontra

Kettős megítélése van tapasztalatunk szerint az ultrahngos kértevő riasztóknak.

 

Tapasztalatunk szerint több dolog miatt támogatják ezt a vásárlók:

  • egyre több ember ismeri fel, hogy túl sok különböző méreganyag került a környezetünkbe. ÍEz káros lehet egyrészt abban a formában, hogy a méreganyag végigmehet az egész táplálékláncon számos éllőnyt károsítva. Direktebben pedig a háziállatokat is megmérgezheti óvatlan felhasználás esetén. 
  • illeve sokan vannak, akik undorodnak a kártevők látványától, széttrancsírozott tetemétől, emiatt inkább a megelőzés, távoltartás mellett teszik le a voksukat
  • vannak, akik magukat a kártevőket sem szeretnék elpusztítani, hanem kíméletesebb megoldást keresnek.

 

Sokan viszont ellenzik, hiszen számos gagyi termék is piacra került az utóbbi évkeben:

  • ez egyrészt köszönhető külföldi országokból, magyar nyelven indított webáruházaknak, ahol a vásárlóknak nincs lehetőségük termékcserére, ügyfélszolgálati kapcsolatra egy szimplán villogó műanyag doboz, jogos minőségi panaszok esetén.
  • illetve több külföldi teszt videó is alátámasztja, hogy sok esetben szinte mérhetetlen hatású készülék került a piacra 

 

Végül azt is meg kell jegyeznünk, hogy sok esetben nem tájékozódnak teljeskörúen maguk a vásárlók sem, hiszen alapvető fontosságú, hogy egy ilyen készüléket hogyan, hol helyezünk el. Egy méter különbség is a készülék teljes hatástalanságát vonhatja maga után. Ez a cikk leginkább nekik hivatott segítséget nyújtani.  

 

Hogyan működnek az ultrahangos kártevő riasztók?

Az ultrahangos kártevő riasztók működési elve a Weitech készülékeknél a hangfrekvencia és intenzitás kombinációjára épül. Ezek az ultrahangjelek zavarják a kártevők idegrendszerét. Az ingerlés hatására módosulhat az állatok étkezési szokása, kommunikációja, kapcsolatai és irányérzéke is. Ezek eredményeként tartják távol a kártevőket és így nyújt a készülék hatékony védelmet a védett területen. Ezen rendszerek használata nem jár környezeti vagy egészségügyi kockázattal, és alkalmazható mind bel- mind kültéren.

Mennyi idő alatt fejtik ki az ultrahnagos riasztók a hatásukat? 

A kártevőktől és a fertőzöttség mértékétől függően a szemmel látható eredmények 3-15 nap után érezhetőek.

Az első napokban az is előfordul, hogy a rágcsálók, rovarok mozgása felélénkül a hirtelen zavaró hatás miatt (hiszen el kell hagyniuk a menedéküket, védett területüket), majd fokozatosan csökkeni kezd.

Használati javaslat – hogyan helyezd el megfelelően az ultrahangos riasztót?

Az ultrahangot a puha vagy porózus felületek elnyelik: ilyeneke például szőnyegek, kárpitok, stb. Mi ennek a jelentősége? Sok esetben az egerek a fészküket használaton kívüli ruhakupacokban készítik el. Így magában a fészekben az ultrahang hatásától viszonylag védettek lesznek. 

Az ultrahangjelek nem tudnak áthatolni a szilárd tárgyakon sem, ezért kérjük ne helyezze bútor vagy függöny mögé, hiszen csak egy keskeny sávot fogunk ebben az esetben lefedni.

Magyarán kijelenthetjük, hogy nem célszerű ezt a megközelítést alkalmazni mondjuk egy lomos kamrában, ahol kiselejtezett bútorok, bálázott ruhák, szőnyegeket tárolunk. Jellemzően olyan helyen ideális, ahol nyitott terek vannak, illetve, ha van olyan hely, ahonnan az állatok éjszakai mozgása közbenhasznált vonulási útvonalára rá lehet látni.

Szintén ebből adódóan a jelek nem hatolnak át a falakon, így például nincsenek hatással a gipszkarton falban tanyázó kártevőkre. Emiatt az ultrahangos riasztók csak egy helyiséget képesek védeni.

A fentiekből következik, hogy a készülék elhelyezése kulcsfontosságú az optimális hatékonyság érdekében. Tehát arra a helyre rálátva kell elhelyezni az ultrahangos riasztót, ahol a táplálékszerzés reményében közlekednek a rágcsálók. Illetve a készülék magasságát is a megcélzott állat szokásainak megfelelően kell meghatározni.