Praktikus és hatékony tippek a kerti kártevők ellen

Nyáron a kerti munkák során nem ritkán kerülünk szembe különböző kártevőkkel. Az alábbiakban olyan tippeket és trükköket adunk, amelyekkel hatékonyabban lehet védekezni ellenük, és a termékeink hatását is fokozhatjuk házilag.

Hogyan helyezzem el a csapdákat és a riasztókat?

Mindenekelőtt fontos, hogy a különböző csapdákat és riasztókat szakszerűen helyezzük ki. Gyakori hiba, hogy valaki nem szakszerűen helyez el egy vakondcsapdát, és csodálkozik, amikor a vakond kiszabadítja magát. Strázsáljunk a precíz elhelyezés mellett! Egy hatalmas kertben nem elég egy szűk szögben riasztót felállítani, mert sajnos nem lehet elvárni, hogy az egész kertben hatásos legyen. Érdemes gondolkodni a különböző riasztó módszerek kombinálásában is.

Zárjuk el a lyukakat!

Ne várjuk, hogy eltűnnek a rágcsálók, ha nincsenek befoltozva a kisebb rések, lyukak, amelyeken keresztül bejutnak. A rágcsálóriasztók nagyon hasznosak, de a kőműves eszközök pótolhatatlanok a védelmi vonal kiépítésében például egy házfalon.

Ismerd meg az Ellenséget!

Tudnunk kell, hogy milyen állatokkal van dolgunk. Hiába állítunk fel egy nagytestű madár ellen egy riasztót, ha az nem tartozik a természetes ellenségei közé. Olvassuk el a leírást részletesen vásárlás előtt.

Biológiai fegyver és még cuki is?

A saját állataink (pl. kutyák) területvédelmi ösztöne erősebb, mint a riasztók érzékelése. Különösen igaz ez, ha területük védelméről van szó. Éppen ezért például egy akármilyen kis testű kutya hatékonyabb lesz a macskák ellen, mint bármi más.

Ne Kínáljunk ingyen ebédet!

Hiába helyezünk ki egereknek csalit, ha közben egy bőven elég búza várja őket a melléképületben. Fontos, hogy realisztikusan mérjük fel a helyzetet. A csalianyag nem vonzó, hogyha a finomság máshol áll halomban.

Egyeztetés a Szomszédokkal

A vakondriasztás területén gyakori, hogy a szomszédok egyre erősebb eszközöket vásárolnak, és ezzel csak egymáshoz zavarják a vakondot. Ebben az esetben az egyeztetés kulcsfontosságú lehet, hogy ne egyik telekről a másikra űzzük szerencsétlen vakondot.

Amikor a Riasztó Nem Elég

Amikor már a portán tucatjával szaladgálnak a patkányok, egy riasztó már nem lesz elegendő. Ilyen esetben érdemes megfontolni például a kutyás irtást, amihez külön szakembert érdemes hívni.

Közös Takarítás a Szomszéddal

Ne várjuk, hogy eltűnnek a rágcsálók, ha a szomszéd telkén minden szét van hagyva, és szemétkupacok díszítik az udvart. Sajnos ebben az esetben nincs más választás, mint a szomszéddal egyeztetni, hiszen mindkét fél érdeke, hogy a kártevők eltűnjenek.

 

Ezek a tippek segíteni fognak abban, hogy kertjét kártevőktől mentesen tarthassa. A kert védelme nem könnyű feladat, de a fentiekben leírtak figyelembevételével és alkalmazásával sokat tehetünk a kertünkért. Ha a fentiek nem válnának be, nézz körül kártevő riasztó kínálatunkban.