A kertépítés lépései 4. rész – Hogyan javítsd fel a talaj minőségét a kertedben?

A kert talajának feljavítására számos okból szükség lehet, legyen szó zöldségek vagy gyümölcsök termesztéséről, egy szép virágos kertről vagy egy gyepről. Próbáld meg a kertrendezés előtt végiggondolni, hogy a különböző területeket milyen célból fogod hasznosítani, mivel ennek megfelelően kell gondozni a talajt.

A talaj javításának az első blikkre leggyorsabb – ugyanakkor a legdrágbb módja  – a talaj cseréje. Amennyiben megbízható beszerzési forrással rendelkezel, akkor ennek semmi akadálya, de tapasztalataink szerint érdemes e tekintetben kifejezetten résen lenni. Mi magunk is számos olyan történettel találkoztunk, amikor nem megfelelő minőségű talaj (alacsony tápanyag tartalom, tele gyommagvakkal) érkezett a területre. Volt, hogy onnan küldtük el a megrakott teherautó, hogy ne nézzenek madárnak minket. Ezért nézzük most meg az egyrészt olcsóbb megoldást, másrészt hiszünk benne, hogy a talajok javításával sokkal tudatosabban kell foglalkoznunk majd a következő évtizedekben.

Érdekesség:

A talaj romlása olyan mértékű jelenleg a világon, hogy a talaj javítása érdekében létrejött a Save Soil mozgalom. Céljuk, hogy „felhívják a világ figyelmét a földjeink pusztulására. Ösztönözni szeretnék 4 milliárd embert arra, hogy kiálljanak azon irányelvek mellett, melyek védik, táplálják és életben tartják a talajt….,illetve 193 országban ösztönzi a nemzeti jogszabályváltozásokat, hogy segítségükkel a talaj szervesanyag-tartalma fenntartható módon legalább 3-6%-ra emelkedjen.”

 

Miért érdemes a talajt javítanod?

A talaj szerkezetéről a korábbi blog bejegyzésünkben már beszéltünk, de a talajjavítás több célt is szolgál, nem csak a talaj szerkezeti javítását. A talajjavítás ezen túl biztosítani tudja a növények fejlődéséhez szükséges szerves tápanyagokat. Ez pedig nem csak a növényeket, hanem a talajban élő mikroorganizmusokat is táplálja. A megfelelő talajélet visszatelepítése és az egészséges egyensúly visszaállítása miatt fontos.

Kezdetek – a talaj vizsgálata

Kezdésként érdemes alaposan megvizsgálnod a talajt. Akár laboratóriumban is bevizsgáltathatod, de mostanra viszonylag olcsó eszközökkel te magad is elvégezhetsz pár vizsgálatot, mint például a pH-érték mérése. A talaj pH-szintje a növények tápanyagfelvételében játszik fontos szerepet.

Ha például túl savas a talaj, akkor komposzttal állíthatod vissza a talaj ideális pH-értéket. Fontos megjegyezni, hogy bizonyos növényeknek speciális pH-igényeik lehetnek, így ezeket érdemes már ilyenkor figyelembe venni a talajminőség javításakor.

Hol mit tervezel ültetni?

Amennyiben virágos kertet vagy kis veteményest szeretnél kialakítani, rendkívül fontos a megfelelő hely kiválasztása. Az ágyások talajának kellően laza szerkezettűnek és tápanyagban gazdagnak kell lennie. növények egészséges fejlődéséhez. A gyökerek így képesek megfelelően szétterjedni és tápanyagot felvenni. Ezeknek az ágyásoknak a talaját legegyszerűbben marhatrágyával vagy komposzttal javíthatod fel. Érdemes ezt a gondolkodást azonban minden növénynél elvégezni, amit a kertedben tervezel.

Milyen anyagokkal javítsd a talajt?

A trágya, illetve a komposzt nem csak a talaj tápanyagtartalmát állítja helyre, hanem javítja a talaj szerkezetét is. Ezáltal a talaj jobban képes megőrizni a nedvességtartalmát, növeli légáteresztő képességét, illetve kedvező hatással van a talajéletre, mikroorganizmusokra is.

A talaj tápanyagtartalmát ásványi anyagok hozzáadásával növelheted. Ez biztosítja, hogy a talaj tápanyagban gazdag legyen, ami elősegíti a növények egészséges fejlődését és terméshozamát. Az ásványi anyagokat egyenletesen terítsd el a talaj felszínén, majd forgasd be őket a talajba.

Nagyon agyagos, nehéz, tömörödött talajt homokkal lehet fellazítani és levegősebbé tenni. A homok lehetővé teszi a gyökerek számára a jobb levegő- és vízellátást, így könnyebben terjeszkedhetnek a talajban.

Savanyú talajt mészkőőrleménnyel javíthatsz, különösen akkor, ha korábban tűlevelű fák álltak a területen. A mészkőőrlemény gyorsan szétesik a talajban, ami javítja a talaj minőségét és a növények terméshozamát.

Homokos talajt finom agyagőrleménnyel (bentonit) és szerves anyagokkal, például komposzttal vagy fűnyesedékkel javíthatsz. Ez növeli a talaj vízmegtartó képességét és tápanyag tartalmát, valamint serkenti a talajéletet.

Bízunk benne, hogy rövid blog bejegyzésünkkel annyit elértünk, hogy miért érdemes a talaj feljavításának kérdésével foglalkoznod. Minden esetben szeretnénk kiemelni, hogy mi magunk kevésbé a vegyszerek, műtrágyék hellyett sokkal inkább az organikus, szerves trágyát javasoljuk.