Mire való a gyeprács? Hogyan zajlik a gyeprács lerakása?

A kertünk számtalan örömöt kínál számunkra. A webshopunk látogatói számára pedig jó eséllyel különösen akkor szép egy kert, ha büszkén csodálhatjuk meg a gyönyörű zöldellő füvet. Ez azonban fantázis, sok munka és odafigyelés eredménye. Az egyik fontos kihívás, ha nem egy betonplaccot szeretnénk az udvarunknak nevezni, hog y hogyan közlekedjünk a gépjárműveinkkel az udvarban úgy, hogy ne tegyük tönkre a pázsitot. Ilyenkor érdemes a gyeprács telepítésének a lehetőségét megvizsgálni.
 

Milyen előnyei vannak egy gyeprácsnak? 

 
Az autók nagy tömege az egyik nagy kihívás, ha minél zöldebb udvart szeretnénk. Ez alár száraz, napos időben is pobléma lehet még, de egy kiadós eső után a talaj felázik, és a kocsi kerekei hatalmas árkokat, kátyúkat képeznek a fűben.
 
A gyeprács nem mellesleg egyrészt a terhelés okozta károkat csökkenti, másrészt ezen a területen a vakondok ellen is hatékony védelmet nyújt. A gyeprács , illetve az ideépített rétegrend megnehezíti számukra a talaj feltúrását, így inkább más területeken fognak próbálkozni.
 
A gyeprács jelentősen megnöveli a gyep teherbíró képességét, így már esős, havas időben is bátran ráállhatunk az autóval. A négylábú házi kedvenceink sem tudnak ezen a területen a gyepben gödröket ásni, így csökken annak az esélye, hogy tönkreteszik a gyepet. Ezzel együtt az udvarunk továbbra is a természetes zöld hatást kelti, és nem válik betonsivataggá.
 
A gyeprács tehát nemcsak a gyep védelmét szolgálja, hanem lehetővé teszi számunkra, hogy minden évszakban használhassuk az udvart anélkül, hogy árthatnánk a környezetnek.
 

 

Hogyan kell a gyeprácsot telepíteni?

  1. Tűzze ki a területet zsinór segítségével. emelje ki a talajt megfelelő mennyiségben. A talajsík ejtése 1,5%-os legyen.
  2. Helyezzen alá geotextilt, ezzel megadadályozva a rétegek keveredését, biztostva a megfelelő alapot (Kavics kitöltéshez)
  3. Alkalmazza a rögzítésre szolgáló anyagot és nyomja össze mechanikusan.
  4. Vigye fel az utolsó réteg homokot és egyenlletesen oszlassa el
  5. Kezdje a sarokban és telepítse a rácsokat sorokban. Az összekapcsolód rendszer jelzi a telepítés irányát.
  6. Illessze össze a rácsokat a kapcsolórendszerrel és nyomja erősen lefelé (használja a lábát, vagy gumikalapácsot). Az elemeknek azonos síkban kell lenniük.
  7. Egyenlítse ki a rácsfelületet tömörítőval vagy kerti görgővel
  8. Töltse ki a rácsfelületet sóderrel és tömörítse össze mechanikusan.

 

Mire ügyelj a gyeprács füvesítésekor, hogy szép legyen itt is a fű?

A gyeprács füvesítésekor kiemelten fontos odafigyelni néhány lényeges szempontra. Az első lépés a gyeprács rései közötti füvesítése során a megfelelő termőföld használata, melyet gondosan a gyeprácsra terítenek szét.
 
Ezt követően jön a fűmagok elvetése, amelynek során sokan hajlamosak elhanyagolni a megfelelő várakozási időt. Az azonnali vagy rövid időn belüli terhelés ugyanis nem teszi lehetővé a fű megerősödését. A fűmagok már az elvetés pillanatától kezdve ki vannak téve különböző károsító hatásoknak.
 
Még egy kisebb eső is képes elmosni a gyeprácsozott területen elvetett fűmagokat, ami miatt egyenetlen és kedvezőtlen eloszlás alakulhat ki. Ennek eredményeként a gyomnövényeknek könnyebb dolguk lesz, és megtelepedhetnek a ritkábban növő füves területeken.
 
A fűmagok kihajtásakor, amikor a friss csírák még rendkívül érzékenyek, óriási jelentősége van annak, hogy a gyeprácsozott területet ne adjuk át túl korán az autók forgalmának.  Várjuk meg, amíg a fű megfelelően megerősödik.
 
Az otthoni munkához az alábbi termékeket javasoljuk