Magaságyás csepegtető öntözőrendszer készlet – vásárlási útmutató

Az öntözőrendszer-online.hu magaságyás csepegtető öntözőrendszer készletei abból a célból állítottuk össze, hogy bárki könnyedén tudjon professzionális csepegtető öntözőrendszert telepíteni kertjében. Készleteink mindent tartalmaznak, amire egy működő csepegtető öntözőrendszer létrehozásához szüksége van, és egy hagyományos vízcsaphoz vagy kerti tömlőhöz csatlakoztató.

A magaságyás készleteinket amiatt álmodtuk meg, mivel egyre nagyobb népszerűségnek örvend ez a növénytermesztési technológia, ahol kis területen bárki képes magának néhány fontos, egészséges kerti biozöldséget termeszteni. Magaságyás öntöző készleteink megfelelnek akár a legnagyobb sűrűségben beültetett magaságyások igényeinek is. Mindegyik készletet maximális vízlefedettség igényével állítottunk össze.

Rövid blogbejegyzésünkben bemutatjuk, hogy hány magaságyás vízellátására alkalmasak egyes készleteink. Kalkulációnkban egy magaságyas méretét 2,5 méter x 1,25 méter nagyságban határoztuk meg. Azonban minden magaságyás öntöző készletünk könnyen alkalmazható bármilyen méretű vagy formájú magaságyás esetén is.

Ezzel a rövid útmutatóval az volt a célunk, hogy segítsük Önt a megfelelő készlet kiválasztásában. Illetve blog bejegyzésünk során végigvezetjük Önt azon a folyamaton, hogy hogyan tervezheti meg saját csepegtető öntözőrendszerét, illetve összegyűjtheti a szükséges alkatrészeket és információkat.

  1. lépés: Információgyűjtés

Első lépésben gyűjtsük össze az összes fontos információt, amelyre szüksége lesz a megfelelő magaságyás csepegtető öntözőrendszer szettünk kiválasztásához és telepítéséhez. Az alábbiakban olvashat egy rövid kérdéssort, amely útmutatóként szolgál:

Hány magaságyást szeretne öntözni?

Minden magaságyás lecsatlakozáshoz tartozik egy T-idom, két könyök idom és egy végzáró. Az alábbi módon tudja összeírni a szükséges alkatrészek listáját a magaságyások számának függvényében. Ha például 3 magaságyást szeretne öntözni, akkor 3 T-idom-ot, 6 könyök idomot és 3 végzárót kell majd beszereznie.

Mekkorák azok a magaságyások, amelyeket öntözni szeretne?

Magaságyás készleteinkben a 16-os csepegtető csövekre esett a választásunk. A konkrét telepítés természetesen annak függvényében, hogy hogyan ülteti be a magaságyásokat. Mi úgy terveztük meg magaságyás öntöző készleteinket, hogy három, egymással párhuzamos 16-os csepegtető csövet futtatunk 2,5 méter hosszúságban, és kb. 40 centiméter sortávolságban elhelyezve. Ennek köszönhetően bárhol vannak is a növények, mindegyik megfelelő mennyiségű öntözést kap a magaságyásban.

A 16-os csepegtető cső használatának egyetlen elméleti korlátja van, a vízbekötéstől számított maximális hossz nem szerencsés ha meghaladja a 64 métert. Így ez csak akokr jelentene korltátot, ha egy magaságyás hossza meghaladná a 20 métert, ami meglehetősen kis eséllyel fordulhat elő. Illetve ezekben az esetekben is érdemes nemes egyszerűséggel a csepegtető csövet körbekötni, így egyenletes öntözés biztosítható ilyen esetekben is.

Mennyi 16-os csepegtető csőre lesz szüksége?

Készleteinkhez terveztünk egy 1/2 hüvelykes csőből álló vezetéksort a kiszemelt ágyás egy oldalán. A következő lépés az, hogy csatlakozzon a vezetékhez, és futtasson 1/4 hüvelykes csepegtetőcsövet merőlegesen a vezetéksorra, az ágyás teljes hosszában. Ajánlott 12 hüvelykes távolságot hagyni a 1/4 hüvelykes csepegtetőcső sorok között. Például, ha egy 8 láb x 4 láb méretű ágyása van, és a vezetéksor a 4 láb hosszú oldalon van elhelyezve, akkor 3 – 8 láb hosszú sor 1/4 hüvelykes csepegtetőcsövet kellene kapnia. Tehát összesen 24 láb 1/4 hüvelykes csepegtetőcsőre lesz szüksége egy ágyáshoz. Számolja ki, hogy mennyi 1/4 hüvelykes csepegtetőcsőre lesz szüksége egy ágyáshoz, majd adja hozzá az ágyásonkénti mennyiséget ahhoz, hogy megtudja, mennyi 1/4 hüvelykes csepegtetőcsőre lesz szüksége az emelt ágyás projektjéhez. (Megjegyzés: a 1/4 hüvelykes cső esetében a futási hossz nem haladhatja meg a 30 lábat.)

Mekkora a távolság a vízforrás és a legtávolabbi ponton lévő, öntözendő magaságyás között?

Ez segít meghatározni, hogy mekkora gerincvezetéket kell beszerezni a vízforrástól az össze magaságyásig való elvezetéshez.

 

  1. lépés: Egyszerűsített tervrajz elkészítése

Azt javasoljuk, hogy miután megválaszolta az 1. lépésben feltett kérdéseket, készítsen egy egyszerű tervrajzot a teraszról. Tapasztalataink szerint egy ilyen vázlat segít újra átgondolni a gerincvezeték elhelyezését és a szükséges idomok azonosítását.

 

  1. lépés: Az információk felhasználása a megfelelő készlet kiválasztásához.

Most, hogy összegyűjtötte az információkat, és elkészítette a magaságyások egyszerűsített öntözési tervét, itt az ideje, hogy kiválassza a megfelelő magaságyás öntözőrendszer készletet. Az alábbiakban összeállítottunk egy táblázatot, amely összefoglalja az egyes magaságyás öntözőrendszer készletünkben megtalálható alkatrészeket. Kérem jelölje meg minden oszlopban, hogy melyik érték felel meg leginkább az Ön által elkészített igényfelmérésnek. Ne felejtse el, hogy minden alkatrészt külön is megvásárolhat, tehát ha talál egy készletet, amely leginkább megfelel az Ön egyedi igényeinek, válassza azt ki, majd adjon hozzá a kosárban további Önnek szükséges alkatrészeket.

 

 

Csomag               Magaságyás (db)            Gerinc (16)         Csepegtető (16)               T / könyök / végzáró

Mini                      2 magaságyás                   15m                      20m                                    2 / 4 / 2

Standard             4 magaságyás                   30m                      40m                                    4 / 8 / 4

Pro                       6 magaságyás                   40m                      60m                                    6 / 12 / 6

Premium             8 magaságyás                   50 m                    80m                                    8 / 16 / 8

Östermelő           10 magaságyás                 60 m                    100m                                  10 / 20 / 10

Mindegyik csomag tartalmaz 1 db karmantyú-közcsavar szűkítőt, 1 db nyomáscsökkentőt, 1 db db egyenes indítót.

Telepítési tippek

Elsőre talán bonyolultnak tűnhet egy professzionális csepegtető öntözőrendszer önálló telepítése, valójában nagyon egyszerű. Ügyfeleink, akik kezdetben aggódtak, a későbbiekben boltunk visszatérő vásárlói lettek és önállóan kezdtek el hasonló kis öntözőrendszer részelet összeállítani. Nem szükségesek speciális szerszámok vagy szakmai előképzettség a rendszer építéséhez. Kicsit olyan ez, mint egy felnőtteknek való LEGO-készlet.

Ne feledje az öntözőrendszer vezérlőt, időzítőt!

A csapra szerelhető öntözőrendszer vezérlő azok plusz költségek közé tartozik, amelyek nagyon megérik. Automatikusan be- és kikapcsolja öntözőrendszerét, és egy néhány hetes családi nyaralás alatt is biztosítja, hogy ne száradjanak ki a növényei.

Reméljük, hogy rövid kis útmutatónk segítséget jelentett abban, hogy kiválassza a megfelelő magaságyás csepegtető öntözőrendszer készletet. Ha további kérdései vannak, ne habozzon kapcsolatba lépni velünk budaörsi szaküzletünkben!