A kertépítés lépései 2. rész – a durva és finom tereprendezés

A kertépítés előtt gyakran előfordul, hogy a kert területének domborzati viszonyai és a talaj minősége nem ideális egy impozáns kert kialakításához. ennek elérése érdekében a  tereprendezés rendkívül fontos lépés a kertépítés folyamatában. A tereprendezési munkálatok során a műszaki asztal mellett elkészített, vagy a tulajdonos fejében megálmodott kertterv alapján alakulnak ki a kívánt domborzati szintek. Ez a kertépítés során a legjelentősebb beavatkozás, amely a kerti tér szerkezetében a legnagyobb változást eredményezi.

Mit fogsz megtanulni ebből a cikkből? Kb. 5 perc alatt elsajátíthatod, hogy hogyan érdemes a tereprendezésre felkészülni, milyen szakaszai vannak, illetve milyen dolgokra érdemes közben ügyelni?

Hogyan készülj a kertrendezésre?

A tereprendezés előtt egy kerttervezés folyamán ki kell választani, hogy a kertben lévő cserjék, fák, növények, illetve a meglévő építmények mennyire használhatók fel a kertépítés során. Kiemelt fontosságú a szintkülönbségek felmérése geodéta eszközökkel. A talaj minősége döntő fontosságú a növények ültetése, illetve a későbbiekben az öntözőrendszer tervezése szempontjából.

A tereprendezés szerencsés esetben egy terepszinteket tartalmazó tereprendezési terv alapján készül. Ebben felmérésre kerültek a meglévő magasságok, valamint megtervezték a kívánt szinteket. A tereprendezés folyamán kerülnek kialakításra a rézsűk, vízszintes területek, amelyek a megálmodott növényzettel kiegészítve a majdani kert tereinek alapfelületét képezik.

A vízszintes területeken elhelyezhető burkolt pihenő, gyermekek számára játszóhely, virágágyás, kerti sütő, kerti tó, illetve összefüggő gyepes terület is.

A kertrendezés fontosabb szakaszai: durva és finom tereprendezés

A tereprendezésnek több típusa van annak függvényében, hogy milyen mértékű beavatkozás szükséges.

A kertépítés első lépése általában a durva tereprendezéssel kezdődik, ilyenkor nagyobb mennyiségű földréteget mozgatunk, távolítunk, vagy hozatunk a kertbe. Ennek első lépése a növényanyag kitisztítása és a fel nem használható építmények elbontása, ami után tisztább képet kapunk a területről. A durva tereprendezést általában földmunkagépekkel érdemes végezni, mivel költségkímélőbb és jelentősen gyorsabb a kézi munkavégzésnél. A durva tereprendezés a tervezett terep szintek 10 cm pontosságú kialakításából áll.

Abban az esetben, ha a későbbiekben tervezel öntözőrendszert is telepíteni, ebben a szakaszban érdemes legalább egy előzetes tervet készíteni és a gerincvezetékeket a földben elhelyezni, hogy emiatt ne kelljen már az egész kertet még egyszer feltúrni.

A finom tereprendezés során centiméter pontossággal kialakítjuk a végleges terepviszonyokat.

Ebben a lépésben érdemes több lépéssel előre gondolkodni. Az összefüggő gyepes területeken ebben a lépésben célszerű vakondhálót elhelyezni.

Füvesítésre és növénytelepítésre kerülő területeken célszerű a felső talajrétegbe műtrágyát, szerves trágyát beforgatni a megfelelő talajszerkezet, vízháztartás és tápanyag-ellátottság eléréséhez. A finom tereprendezési munka olyan terepfelszínt eredményez, ahol a talajszint mindenhol a tervezett módon csatlakozik a burkolt felületekhez. A terepfelszín lejtését célszerű minden esetben az épületektől, építményektől ellentétes irányban kialakítani.

Mire ügyelj leginkább a tereprendezés során?

Ismerd meg és add át a kertépítőknek a megfelelő tudást a közmű hálózatokról

A tereprendezés során fontos tudnunk, hogy a kertben hol és milyen mélységben vannak a különböző közművek. Talán felesleges hangsúlyoznunk, hogy micsoda jelentősége van ennek, ha a kollégáink egy ásóval nekiindulnak a kertben.

Az öntözőrendszer gerincvezetéke jellemzően egy ásónyom, kb. 30 cm-es mélységben fut. Az ereszről továbbvezetett csatornát, vagy gyenge áramú vezetékek sajnos néha csak 10-20 cm földréteg takarja. Az egyéb vezetékek (víz, gáz, szennyvíz, villany) jó esetben ezek 80-100 cm mélységben vannak elhelyezve.

Ügyelj a jól kiválasztott terepmagasságokra

Tipikus hibaforrás, hogy a területet termőfölddel túltöltik, mivel rosszul mérik fel azt, hogy a területen a föld mennyit süllyed. Átlagosan 20-30% tömörödéssel lehet számolni egy fellazított talajnál. Ez az arány 5-10%-ra csökken abban az esetben, ha munkagéppel vagy kézi erővel trömörítik a talajt.

Ügyelj a megfelelő vízelvezetésre

Sík terepen termőföld feltöltéssel létrehozhatunk változatos felszíneket, lejtős területen rézsűzéssel és teraszozással (kapcsolódó lépcsőkkel, átjárókkal, rámpákkal), illetve vízszintes felületeket alakíthatunk ki. Teraszozás során a lejtő síkját kisebb, vízszintes egységekre bontjuk. A teraszok közötti magasságkülönbséget támfalakkal vagy rézsűkkel hidalhatjuk át.

Az ilyen változatosan kialakított felület esetén azonban elengedhetetlen a megfelelő irányba történő vízelvezetés. Különösen akkor, ha hirtelen nagy mennyiségű csapadék hullik, a víz ereje rendkívüli mértékben tönkre tudja tenni, a kialakított kertünket. A fűmagokat kimoshatja, esetleg a házunk mellé vezeti az összes vizet.

Megfelelő termőföld választás

Jól válasszuk meg a beszerzési forrást, ha Jó minőségű termőföldet szeretnénk az udvarunkba hozatni. Előfordul, hogy egy korábbi munkahelyszínről, szántóföldről hozzák a kitermelt földet, ami szennyezett lehet különböző gyommagokkal. Az öntözőrendszerrel ellátott házi kertekben a fűnek 10 és 20 cm közötti közepes víz és tápanyag megtartó termőréteget érdemes biztosítanunk.

Hogyan mérd fel a talajt a kertedben? Olvasd el cikkünket!

A tereprendezés után

Mikor a tereprendezéssel végeztünk, kezdődhet meg a kertépítés, a kerti utak kialakítása, a kerti tó építése, a fák és növények ültetése, füvesítés, stb. Az Ön szeme előtt folyamatosan kirajzolódik az az összhang, az a szépség, amit kertje nap mint nap nyújt az Ön számára, mikor hazaérkezik, kilép otthonából, vagy csak egyszerűen kinéz az ablakon.