A kertépítés lépései 1. gyomirtás

Álmaink kertjét sokszor elrondítják a gyomnövények. Sajnos kifejezetten nehéz ezeket teljesen és véglegesen eltávolítani. A vegyszeres gyomirtás egyszerűnek tűnhet, de nemcsak az egészségünkre nézve lehet ártalmas, hanem a későbbiekben a kívánatos növényeknek is kárt okozhat. Az alábbiakban összefoglaltuk, hogy milyen vegyszermentes módszerek vannak a gyomok eltávolítására.

Mit fogsz tanulni ebből a cikkből? 4 perc alatt elsajátíthatod, hogy milyen környezetkímélő alternatívái vannak a vegyszeres gyomírtásnak. 

Összeszedtünk 5 módszert, illetve rövide elmondjuk, hogy melyiket érdemes szerintünk választani…

Gyomirtás kézzel, vagy kapazinnal 🙂

Kisebb kertekben, ahol csak néhány gyomnövény bukkan fel, érdemes kézzel kihúzgálni őket. Fontos, hogy a gyomot teljesen távolítsuk el gyökerestül, mert ha elszakad, újra kinőhet. Erősebb gyökérzetű növények esetén használjunk kézi gyomláló eszközöket. És tetszik vagy nem tetszik, a kapcsolódó facebook közösségekben a leggyakrabban elterjedt tipp a kézi kapa használata. A gyomok könnyebben kiadódnak nedves talajból, így érdemes megöntözni a gyomnövény környékét, mielőtt kihúzzuk őket.

Tipp: Nagyszüleink módszere örök klasszikus és ismerjük el, az egyik leglendületesebb módszer. Közben át is tudod nézni a kerted növényzetét. Top javaslatunk, hacsak nem akarod éppen a fizikia munkát megspórolni…

Totális gyomirtás forró vízzel

Szintén régi praktika, hogy forraljunk fel a vizet, majd óvatosan öntsük a nem kívánt gyomnövényekre. A forró víz elpusztítja a növények szöveteit, így pár nap alatt eltűnnek.

Tipp: a módszer működik, de…egyáltalán nem gondoljuk, hogy ezt nagyobb méretekben érdemes lenne alkalmazni. Gondolj bele, hogy mennyi vizet kell forralnod, ha egy teljes ágyást szeretnél gaztalanítani. Ha pedig csak megmaradt egy kis kávéhoz forralt víz, akkor használd nyugodtan.

Hő alapú gyomirtás

Elektromos gyomirtóval vagy égetéssel is hatékonyan megsemmisíthetjük a gyomnövényeket. Az extra magas hőmérsékletű levegő vagy láng elpusztítja a növényeket. A lángot vagy hőlégfúvót tartsuk pár centire a gyomnövényektől, mivel a hő így is eléri őket, és néhány nap alatt elpusztulnak.

Tipp: Működik. De…kicsit az az érzésünk, hogy ágyúval verébre. Amíg egy növényt elégetünk, tízszer kihúztuk volna. De derékfájósoknak mindenképpen… disznóvágás közben 3 pálinka után azonban semmiképpen nem javasoljuk. 

Tipp: veteményesben, illetve virágoskertekben ez a módszer a top javaslatunk, hiszen évekre megoldja a problémát és nem kell közben kapálnunk. De a rászórt kaviccsal százszorosan megnehezítheted a saját dolgod, mert aközül sem leányálom gyomokat húzogatni!

Geotextil, talajtakarók

A talajtakarás fizikailag megakadályozza a gyomnövények növekedését. Fedjük le a talajt geotextillal vagy agroszövettel, amelyek elzárják a napfényt és a levegőt, így ellehetetlenítve a gyomok növekedését. Vannak különböző vastagságú, méretre vágott geotextilek. Nem érdemes ezen szerintünk spórolni, érdemes minél vastagabbat választani. A geotextileket, talajtakaró szöveteket díszkavicsokkal vagy mulccsal takarhatjuk el, hogy esztétikusabb legyen a kert megjelenése.

Vigyázz azonban! A rászórt kavics is idővel táptalajjá válik. Ebben az esetben tapasztalataink szerint a felülről berepülő magok 5-10 éves távlatban már problémát okozhatnak, ilyenkor érdemes ezeket a többi, leírt módszerrel karban tartani.

Megelőzés

Az egyik legjobb módja a gyomirtásnak a megelőzés. Ha új kertet alakítunk ki, akkor ne várjuk meg, hogy a gyomok megjelenjenek. Törekedjünk a növények sűrű elhelyezésére, hogy ne legyen elegendő tér a gyomoknak a gyökeresedéshez. Igyekezzünk úgy kialakítani a gyepet, hogy az jó sűrű, tápanyaggal ellátott, zöld legyen, hogy ne engedjen teret a betolakodó növényeknek. Ezzel a témával a jövőben mindenképpen külön is foglalkozunk! 

Tipp: Egy kiváló módszer a gyep szakszerű ápolása, így nem adunk esélyt a gyomok elszaporodásának.

Mit érdemes ebből ma megjegyezned? 

  1. A geotextil évekre megoldja a problémádat veteményesben, virágoskertben.
  2. Van az a pont, ahol muszáj egy kapával nekiesned.
  3. Ügyelj a megelőzésre