Hogyan öntözzünk ásás nélküli (“no-dig”) kertek esetén?

no dig gardening

Egy kedves vásárlónk azzal keresett meg minket, hogy egy ún. ásás nélküli (“no-dig”) kertet szeretne kialakítani. Mi is az az ásás nélküli kert? Hogyan kell kialakítani? Mire kell ügyelni az öntözésénél?

Mi is az a “no-dig gardening”?

A no-dig gardening legfontosabb sajátossága, hogy olyan keveset zavarjuk a földet, amennyire csak lehetséges. Ez szöges ellentétben van az elterjedt gyakorlattal, hogy fel kell ásni minden évben a kertet, hogy laza legyen a talaj. Az ásás nélküli kertek esetén zavartalan a földben lévő élet. 

A legfontosabb dolog, amit még ezen túl is tehetsz, hogy táplálod ezeket a talajban lévő, hasznos organizmusokat. A felszínre komposztot hordunk. Az első kialakításnál valamivel vastagabban, az ezt követő években kb 5 cm komposztot hordunk az ágyások tetejére.

Hogyan alakítod ki az ásás nélküli kerteket?

1. Fektess festék nélküli kartondobozokat a talajra abban a formában, hogy sehol ne érje fény az alatta lévő növényzetet. Ennek köszönhetően az alatta lévő gyomnövények elhalnak. A kartondobozokat akár rakhatod több rétegben is, hiszen gyorsan lebomlanak a talajban. Az mindenképpen fontos, hogy a kartondobozok egymást fedjék és ne legyen közötte rések.

Abban az esetben, ha nem gyomos a talajod, akkor ezt a lépést akár ki is hagyhatod. Ezzel rengeteg időt spórolsz meg a későbbiekben, hiszen nem kell foglalkoznod a gyomosodással.

Ha esetleg mégis megjelenik egy-egy szál, akkor ezt a laza komposztból egyszerűen kihúzod kézzel gyökerestől. A szélekre érdemes egy-egy deszkát fektetni, hogy ne tudjon a szomszédos területről ráhúzódni a gyom. Amennyiben a széleken elbomlott eközben a kartonpapír, az ép részekkel megemelve csak be kell csúsztatni alá egy újabb réteg kartont. Ez eleinte kb. hat hetente előfordulhat, így eleinte előfordulhat, hogy a széleken meg kell ismételni ezt a folyamatot.

kartondobozok elhelyezese
komposzt
faforgacs
ultetes

2. Ezek után jöhet a komposzt. Ezt legalább 10-12 centiméter vastagságban kell a kartondobozokra hordani.

3. Az ágyás szélén érdemes egy fa deszkát, vagy faforgácsot szórni, hogy a későbbiekben be tudjál sétálni az ágyások közé.

4. Ezek után pedig azonnal jöhet a palánták ültetése.

 

Ásás nélküli vs. Minden évben felásott kertek – Különbségek terméshozam szempontjából

Charles Dowding több, mint tíz éves végez egy kísérletet, hogy egymás mellett két területet különböző módon művel meg. Az egyik ágyásban no-dig gardeninget, a másikban a hagyományos ásással műveli a kertet. Mondani sem kell, hogy az ásás nélküli kert fontos előnye, hogy kevesebb munka van vele, nem kell minden évben felásni a kertet és nem szükséges benne gyomlálni (erre még a későbbiekben kitérünk). Ezen túl azonban átlagosan 5%-kal több termést hoz számára a No-dig ágyás.

 

Ásás nélküli vs. Minden évben felásott kertek – különbségek öntözés szempontjából

A no-dig kerteknek jobb a vízáteresztő képessége. Ez a különbség különösen olyan körülmények között jön ki, amikor ki van száradva a talaj, nem voltak esőzések. Amennyiben ugyanolyan mennyiségű vízzel locsoljuk a két ágyást, sokkal gyorsabban szivárog a talajba a víz a no-dig ágyások esetén és kannával való öntözés esetén sem alakulnak ki tócsák.

Ez a közeg ráadásul úgy működik, mint a szivacs, tehát kedvezőbb csapadék vagy öntözés után a víztartó képessége.

vizelvezetes
vizelvezetes

Az öntözés beállításánál érdemes arra figyelni, hogy ne csak a talaj teteje nedvesedjen át, hanem az ujjaddal ellenőrizni, hogy mélyebben is átnedvesedett a talaj. Inkább ritkábban, de alaposabban öntözd meg a zöldségeket, ezzel készteted őket arra, hogy erős gyökérzetet  növesszenek. 

A kisebb méretű növények esetén kritikus, hogy közvetlenül a gyökérnél legyenek öntözve, hiszen ilyenkor kiültetéskor nincs még nagy kiterjedésű gyökérzete ezeknek a palántáknak. Ez a leggazdaságosabb, illetve leghatékonyabb módja ezeknek a növényeknek az öntözése.

 

Mikor érdemes öntözni? 

Számos okból kifolyólag a kora reggeli órákra érdemes időzíteni az öntözést. Ezzel a megoldással estére már a levelek és a komposzt felülete száraz, így éjszaka például kevésbé csábító a meztelen csigáknak. Nem égnek meg a levelek, ennek bizonyos növények esetén kockázata van tűző napsütésben. Végül és nem utolsósorban sokkal kisebb ezekben a hűvösebb órákban a víz talajfelszínről való elpárolgása

A növény egyes növekedési szakaszaiban eltérő vízigénye van a növényeknek, így ezt is érdemes figyelembe venned az öntözési idő beállításánál.

 

Csepegtető öntözés kialakítása

A fenti szempontok figyelembevételével nekikezdhetsz a csepegtető öntözés kialakításának.