Mit kell tenni az öntözőrendszerek tavaszi indításakor?

tavaszi inditas
Hamarosan itt az ideje az öntözőrendszerek tavaszi indításának. Érdemes alaposan elvégezni ezt a feladatot annak érdekében, hogy öntözőrendszerünk az egész évben megbízhatóan működjön. Mikor kell a tavaszi újraindítást elvégezni? Mire figyeljünk? Mikor kérje szakértő segítségét?
 

Mikor indítsa újra az öntözőrendszerét tavasszal? 

 

Tavasszal, az idő melegedésével, a téli fagyok elmúltával érdemes időzíteni az öntözőrendszer tavaszi újraindítását. Erre általában április folyamán érdemes sort keríteni

Milyen teendőket kell elvégezni az öntözőrendszer tavaszi újraindításánál? 

 

1.Tisztítsa ki a rendszerben a szűrőt. Szennyeződések mind a hálózati vízből, mind a kerti kútból kerülhetnek a hálózatba, ezért fontos ezeknek a termékeknek a használata és folyamatos tisztán tartása. Ezt egyébként szakembereink már a téliesítéskor elvégezték, amennyiben mi voltunk a helyszínen.

2. Ellenőrizze az esőérzékelőt és tisztítse meg a szennyeződésektől.

3. Ha szivattyúról üzemelteti az öntözőrendszert, akkor – amennyiben a szivattyú típusa megköveteli – töltse fel a szivattyút vízzel. Hogyha bizonytalan ebben, kérje szakértő kollégáink segítségét.

4. Mielőtt megnyitja a főcsapot, ellenőrizze, hogy a rendszerben lévő vízvételi pontokon el vannak-e zárva a csapok.

5. Nyissa ki az egyik mágnesszelepet, hogy a KPE csövekben lévő levegő a rendszerből szabadon távozhasson. Amennyiben nem így tesz, megnőhet a gerincvezetékben lévő levegő nyomása és károsodást okozhat az alkatrészekben (számos mágnesszelep ez ellen védve van, de ártani biztosan nem árt, ha így járunk el).

6. Ezek után nyissa meg a főcsapot. Ha a nyitott ágon már jön a víz a szórófejekből, akkor elzárhatja a nyitva lévő mágnesszelepet.

7. Szivattyú esetén győződjön meg róla, hogy a szivattyút vezérlő automatika lezárja a szivattyút. Amennyiben nem áll le, azonnal szervizelni kell, hiszen ebben az esetben tönkre mehet a szivattyú.

8. Ellenőrizze a szelepaknát:

  • Amennyiben nem helyeztünk el alatta telepítéskor geotextíliát, előfordulhat például, hogy a vakond a járataiból felnyomta a földet. Ebben az esetben a szervizelhetőség érdekében távolítsuk el a hordalékot.
  • Ellenőrizzük, hogy nem sérültek-e a zsírcsatlakozóknál a kötések.
  • Szintén fontos ellenőrizni, hogy nem ereszt-e a víz a mágnesszelepeknél.

9. Ellenőrizzük a rendszert zónánként.

  • A öntözőrendszer vezérlőn manuálisan indítsunk el minden zónát és ellenőrizzük, hogy a szórófejek a megfelelő szögben, illetve megfelelő távolságra szórnak-e, vagy télen esetleg elállítódtak.
  • Ellenőrizze, hogy öntözés után kinn marad-e valamelyik szórófej. Szennyezett víz, vagy olcsóbb kategóriájú szórófejek esetén ez néha előfordulhat.
  • Nézzük meg, hogy megsüllyedt-e a talaj az öntözőfejek körül. Amennyiben igen, töltsük fel a talajt a megfelelő szintig, különben később a fűnyíráskor nem várt költségekbe verhetjük magunkat.
  • Tapasztalunk-e szivárgást bárhol az adott ágon.
  • A csepegtető ágakon a csepegtető csövek egyenletesen csepegtetnek-e a teljes szakaszon.
  • A csepegtető gombák mindegyike megfelelően működik-e. 

10. Programozzuk be a vezérlőt, hogy indítás után annyi ideig működjön, ameddig szeretnénk.

Mekkora időigénye van az öntözőrendszer tavaszi újraindításnak?

Egyszerűbb rendszerek esetén gyakorlott szakembernek 1 óra alatt elvégezhető feladat. Komplexebb rendszerek esetén ez akár 3 óra is lehet. 
 

Igényel szakértelmet az öntözőrendszer tavaszi újraindítása?

A fenti folyamatot önállóan is elvégezheti, illetve kérheti szakértő kollégáink segítségét is. Kisebb javításokat ilyenkor azonnal el tudunk végezni (pl.: szennyeződésektől fennakadt mágnesszelep tisztítása, szivattyú vízzel való feltöltése, szórófejek beállítása, stb.)