A beltéri fűszernövény kertek nem csak egyszerűen friss fűszernövényekkel látják el a konyhát, hanem illatosak és gyönyörű, zöld növényekkel veszitek körbe magatokat. Mielőtt azonban vaktában belevágnál egy ilyen projektbe, érdemes áttekinteni, hogy milyen sikertényezői vannak egy szép beltéri zöldfal kialakításának.
- Válaszd ki a megfelelő növényeket
A legtöbb fűszernövény termeszthető beltérben, de a bazsalikom, a metélőhagyma, a menta, az oregánó, a petrezselyem, a rozmaring és a kakukkfű érzik legjobban magukat ilyen környezetben. A fűszernövényeket magról vagy dugványról is szaporíthatjuk, azonban kezdésként sokkal egyszerűbb és gyorsabb kertészeti boltban vásárolt palántákkal elindulnunk.
- Válaszd ki a megfelelő ültető edényt
Bár egyre több beltéri ültető edény, zöldfal megoldás elérhető, a fűszernövények esetében a megfelelő vízelvezetés a leginkább kritikus szempont. Ültetésnél kiváló megoldás például, ha az aljára egy réteg agyaggranulátumot helyezel, amely elvezeti a felesleges nedvességet. Bármilyen méretű ültető edényt használhatsz, feltéve, hogy a növény elfér benne. Azt vedd figyelembe, hogy minél kisebb az edény, annál hamarabb át kell majd ültetned.
- Válaszd ki a legnaposabb helyet
A legtöbb fűszernövény a sok napfényt igényel. A beltéri fűszerkertnek legalább napi hat óra napsütést kell biztosítani a megfelelő növekedéshez. Helyezd a növényeket a legvilágosabb ablak közelébe (a legjobb a déli fekvésű ablak). Kerüld el azt, hogy mondjuk a szoba közepére vagy északi fekvésű ablakhoz helyezd a fűszernövényeidet, mert egyik esetben sem kapnak így elegendő fényt. Télen, amikor kevés a természetes fény, a növekedés óhatatlanul le fog lassulni. Ezekben a hónapokban fontold meg egy növénylámpa beszerzését.
- Öntözd – de ne túl sokat
Kifejezetten kevés víz szükséges egy kis fűszernövény fenntartásához. Tartsd a talajt folyamatosan nedvesen, de semmiképpen ne áztasd el. Egy kis öntözőkanna tökéletesen megfelelő a célra, de nagyobb rendszerek esetén mindenképpen érdemes csepegtető öntözőrendszert kialakítani. Ha a levelek sárgulni kezdenek, csökkentsd a víz mennyiségét!
- Egyszerre csak egy kicsit csípjen le a növényekből
Főzéskor vágj le néhány ágacskát egy tiszta ollóval, vagy csípd le a leveleket egyszerűen az ujjaiddal. A rendszeres visszavágás növekedésre serkenti majd a növényt. Ne törj le azonban egyszerre a növény negyedénél többet, mert az már akadályozni fogja a növény megfelelő növekedését.
- Ültesd át, ha már kinőtte a jelenlegi kaspót
Ha jól csinálod, a gyógy- illetve fűszernövényeid előbb-utóbb kinövik a tárolóedényüket, és nagyobb helyre lesz szükségük. Ha a növény gyökerei már kilátszódnak a vízelvezető lyukakból, illetve a növény növekedése megtorpanni látszik, itt az ideje az átültetésnek.