A talaj termékenységét nagymértékben meghatározza a szerves anyag mennyisége és a mikrobiológiai aktivitás. A talaj szerves anyag tartalma és összetétele elengedhetetlen a trágyák hasznosulásához, valamint a talaj vízmérlegének fenntartásához. Szerencsére egyre többet tudunk erről a témáról.
A pelettált szerves trágyák előnyei
A pelettált szerves trágyák számos előnnyel rendelkeznek akár a hagyományos friss trágyákkal összehasonlítva is:
- Homogén szerkezetűek és koncentrált tápanyagtartalommal bírnak, a tápanyagok jobban hasznosulnak a növények számára, ami hatékonyabb trágyázást eredményez.
- Könnyebb a kezelésük, tárolásuk és a kijuttatásuk is.
- Csíra- és gyommentes termékek, amelyek biztosítják a biztonságos felhasználást.
- Nem terhelik a környezetet csurgalékkal, így védelmet nyújtanak a talaj- és vízszennyeződéssel szemben.
- Szintén fontos előny, hogy jóval kisebb mennyiség szükséges a kijuttatáshoz, mint a friss trágya esetében. Ez költségkímélő megoldást jelent a gazdálkodók számára.
- A webáruházunkban értékesített termékek többsége rajta van az ÖMKI által kiadott ökológiai gazdálkodásban fehasználható termékek litáján is (link).
A pelettált szerves trágyák gyártási folyamata – háttér információk
- a végtermék magas baktériumszámmal, humin- és fulvosavval rendelkezzen. Ezek a komponensek kulcsfontosságúak a talaj szerkezetének javításában, a talajélet serkentésében és a tápanyag-gazdálkodás fejlesztésében.
- Emellett a magas hőmérséklet (80°C) a patogén kórokozók (Salmonella spp., Escherichia coli) elpusztításához is vezet.
Vásárláskor érdemes figyelni a költséghatékonyságra és a tápanyag-összetételre, mivel ezek segíthetik elő a kívánt tápanyagok jobb felszívódását.